Winter 2015

In februari 2015 organiseerden Jolanda, Joris en Rinie tweemaal een molweekend in de chocoladefabriek in Ommen. Onder leiding van Willy Wonka voerden de deelnemers allerlei uiteenlopende opdrachten uit waarin chocolade en snoep centraal stonden, maar ook veel gepuzzeld, gespeurd en samengewerkt moest worden! Deelnemer Djoeke blikt terug:

En dan ligt er ineens een anonieme envelop in de bus met een Wonka-chocoladereep. Alleen een reep? Nee, in de reep zit ook een gouden toegangskaart voor het molweekend 2015. Een halve wereldreis later zit je dan ineens in een groep mensen die je eigenlijk niet kent, maar die tegelijkertijd al helemaal vertrouwd aanvoelt. Nou ja, helemaal vertrouwen doe je het natuurlijk niet, want een van ons is… de Mol.

Willy Wonka

De mysterieuze Willy Wonka

Al snel zit je helemaal in het thema en het weekend doordat er al meteen een intensieve opdracht gespeeld moet worden. Het voordeel was dat je zo elkaar wel ook meteen wat beter leerde kennen. Dat schept toch een band. Kort na deze opdracht waren we ineens buitengesloten. We moesten tenslotte nog toegang tot de fabriek van Willie Wonka krijgen. Gelukkig kregen we aanwijzingen wie er bij welke deur naar binnen mocht. Maar ja, als de Mol zich dan met de verdeling van mensen gaat bezighouden gaat het niet goed komen… Helaas geen aanvulling op de pot, maar gelukkig was het hebben van een toegangsticket voldoende om binnen te komen.

 

Na een verkwikkende nacht in een van de thematische slaapzalen konden we weer een drukke dag met veel intrigerende spelletjes tegemoet zien. Van echt fysiek, tot denkopdrachten, en van geluk naar mengsels van die drie. Alles was vertegenwoordigd, en daarmee is er ook voor ieder wat wils. En al die tijd maar opletten. Wie staat waar, wie doet wat, wie is er wanneer aan de beurt. Of misschien vooral, waar staat mijn Mol, wat doet mijn Mol en wanneer is mijn Mol aan de beurt. Want voor je het weet is het weer tijd voor een test, en daarna… de eliminatie.

De eerste eliminatie

De eerste eliminatie. Wie moet het spel verlaten?

Superleuk zijn de momenten waarop de afgevallen deelnemers ineens voor je staan als onderdeel van een spel. Zij weten dingen, die jij wel zou willen weten, en zo helpen ze nog steeds mee de sfeer helemaal top te houden. Een dansende Oempa-Loempa die ook nog taart voor je bakt, is natuurlijk alleen maar leuk. Lastig is het natuurlijk wel, dat je ineens niet meer met een ander over het spel mag praten. Des te leuker zijn dan ook de biechtfilmpjes waar je even kunt vertellen wie je verdenkt, of wat je zelf hebt gedaan om verdacht te worden.

Taart bakken met Oempa-Loempa's

Hoeveel Oempa-Loempa’s heb je nodig om een taart te bakken?

En dan, aan het eind, als de Mol bekend is, samen napraten. Blijkt ineens dat de halve groep jou verdacht. Om redenen die je zelf niet helemaal begrijpt. Maar ook andersom, waarom heb ik eigenlijk gedacht dat jij de Mol zou zijn? Een superweekend, waar ik ook nu nog steeds herinneringen aan op haal. Bij twijfel, gewoon doen. Je hebt op zijn minst een leuk weekend, op zijn best een supergaaf weekend waar je nieuwe vrienden aan overhoudt, met leuke herinneringen.

Organisatie, superbedankt! Ik heb een superleuk weekend gehad, dat zeker ooit voor herhaling vatbaar is. En wie weet, dan als de Mol…?

Driegangendiner

De deelnemers krijgen een hapje te eten. Kunnen ze proeven wat er allemaal in zit?

Deelnemer Maxim vertelt:

Februari 2015, De Wolfskuil, Ommen: het toneel voor een geweldig molweekend met ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ als thema. Als deelnemers dachten we aanvankelijk slechts te gast te zijn  bij Willy Wonka in zijn chocoladefabriek, maar al snel bleek dat niet alles zou verlopen als gepland: nog voordat we goed en wel een rondleiding hadden kunnen krijgen door de fabriek, werden de Oempa-Loempa’s ontvoerd door Willy Wonka’s aartsrivaal Roodband. Aan ons de nobele taak om het geëiste losgeld te verzamelen.

De inbrekers ontsnappen

De inbrekers ontsnappen… of toch niet?


 
Deze opdracht bracht ons in alle uithoeken van de chocoladefabriek om taken uit te voeren zodat de fabriek draaiende kon blijven en Willy Wonka zijn chocolade kon blijven verkopen, maar voerde ons ook buiten het fabrieksterrein, bijvoorbeeld op zoek naar een stel smokkelaars of naar een aantal ontsnapte Oempa-Loempa’s. Een hoogtepunt voor mij was het spel waarin we door een driedimensionaal stelsel van liftschachten navigeerden, terwijl we zelf een kaart moesten maken, de benzinevoorraad moesten bijhouden en aan de tijd moesten blijven denken: een recept voor gegarandeerde vrolijke chaos!

Evenwichtsoefening

Twee deelnemers moeten elkaar vast blijven houden terwijl ze over twee balken lopen. De balken liggen in het begin dicht bij elkaar, maar lopen steeds verder uiteen. Hoe los je dat op?

Het spel bleef tot aan de laatste seconde spannend, toen de deelnemers in een laatste poging om het benodigde losgeld bijeen te krijgen werden getest op al hun vaardigheden. Helaas bleken die ontoereikend om de Oempa-Loempa’s vrij te kunnen kopen, waardoor het weekend eindigde in een overwinning voor de Mol: voor de kandidaten een tegenslag, maar geenszins genoeg om de rest van dit vrolijke weekend te vergeten!

Deelnemers weekend A:
Djoeke
Hildo
Joeri
Jonne
Luuk
Maaike
Maxim
Paul
Pieter (mol & winnaar)
Roxanne
Sytske

Deelnemers weekend B:
Annemieke
Erik B
Erik V
Ine
Iris
Leonore (winnaar)
Marijke
Michaël (mol)
Nora
Peter
Pleunie